Recept: Vliegende Schotel

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Dit recept heb ik met veel moeite kunnen vinden en daar ben ik superblij om.

Dit gebakje at ik wel eens toen ik een heel pak jonger was. Nu is het moeilijker om te vinden en omdat ik het toch een cultureel erfgoed vond besloot ik het zelf eens te gaan maken. Ik denk dat vooral Antwerpenaren (provincie) dit gebakje kennen. Je hebt ook een Nederlandse Vliegende Schotel (in Groningen toch) maar ik dacht dat die met eierkoeken was. Deze zou je kunnen vergelijken met een grote krentenbol doormidden gesneden en gevuld met banketbakkersroom (in sommige gevallen met slagroom.) Dit was mijn eerste poging om hem zelf te maken, en ik vond hem zeker geslaagd! Mijn dochter is er ook helemaal gek op. Happy mom!

Ik heb een kleine versie gemaakt, meestal zijn ze zo groot als een taart en snij je het in stukken. Mijn formaat zou je in je eentje kunnen eten.

Waarom vliegende schotel?

Ik denk vanwege de vorm, omdat het een grote redelijk platte schijf is.

Recept

ingrediënten:
Voor het broodje:

-250 gr. bloem
-50 ml. melk
-50 ml. water
-30 gr. boter
-1 ei (klein)
-pakje gist (ik gebruikte die gedroogde gist van Dr. Oetker)
-10 gr. suiker
-Snufje zout
-100 gr. rozijnen

Voor de vulling:

-250-300 gr. banketbakkersroom (ik gebruikte een zakje waar alleen maar water bij moest)
-100 gr. boter (optioneel, krijg je een stevigere en authentiekere vulling van)

Verwarm de oven voor op 200°C

-Leg de rozijnen in water

-mix de rest van de ingrediënten voor het broodje in een mengkom met de deegmixer op laagste stand voor 10 minuten.

-Giet de rozijnen af en dep een beetje droog, mix ze door het deeg. (als je deeg te kleverig is, doe er dan een beetje bloem bij.)

-Laat het deeg rusten voor op zijn minst 15 minuten met een handdoek erover.

– Bestrijk je werkblad en je roller met bloem, handen ook, zo blijft je deeg nergens aanplakken.

-Rol het deeg uit tot een centimeter dikte, doe je het dunner, krijg je geen mooie broodjes, kijk maar naar mijn fout.

-Met een ronde vorm steek je cirkels uit het deeg, grootte bepaal jezelf, de echte vliegende schotels hebben een diameter van 25cm dacht ik. (taartvorm)

-Leg deze cirkels op de bakplaat (met bakpapier) en bestrijk ze met een geklopt ei.

-Zet ze in de voorverwarmde oven voor zo een 15 minuten.
DSC01257

DSC01259

DSC01260

DSC01261

(zoals je ziet zijn de 2 rondjes dichts bij de camera dikker dan de 4 andere, die 4 waren te dun, zorg ervoor dat je deeg echt 1 cm is)

Vulling:

-Bereid de banketbakkersroom volgens het pakje of als je het zelf maakt, volgens je recept.

-Klop de boter tot hij wit ziet, dan klop je de banketbakkersroom door tot het een mooi geheel is.
banketbakkersroom
Laat de vliegende schotel afkoelen, snij hem doormidden en doe er een flinke laag room tussen.
DSC01268

DSC01269

Smakelijk en veel plezier!

Ps. Nog een foto om te laten zien hoe de dunne rondjes uiteindelijk zijn geworden:

DSC01264

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Leave a Reply