PEUTERSPEELZAAL VS. KLEUTERSCHOOL

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

Ik ben mama van 2 jonge lieve ontzettend eigenwijze deugnietjes. Mijn meisje, 3 jaar gaat nu naar de peuterspeelzaal. Mijn jongen, gaat op zijn 2 jaar ook gaan (over 2 maandjes dus.)

Voor Belgen, wat is een peuterspeelzaal?

Dat is een soort van voorbereiding op de kleuterschool denk ik, dan gaan ze 2 ochtenden (niet eens 3uur.) in de week naar de peuterspeelzaal, soort van kruising tussen kinderopvang en 1e kleuterklasje. (het kost geld, school niet.) Op hun 4 jaar gaan ze dan naar de kleuterklas. (ik snap de groepen hier nog niet, is kleuterklas dus groep 1?

Voor Nederlanders, wat heb je dan in België in de plaats van de Peuterspeelzaal?

Gewoon, vanaf 2.5 jaar kan je kind naar de kleuterschool. Ik weet het, dat is jong. Dan komen ze gewoon in het eerste kleuterklasje of het peuterklasje terecht. Vaak hebben scholen al graag dat het kind zindelijk is als ze naar school gaan, en de deadline voor zindelijk te zijn op je 2.5 is soms wel stressvol voor kinderen, waardoor het averechts werkt.

Mijn kijk op dingen:

Ik merk aan mijn dochter dat ik dankbaar mag zijn dat we in Nederland wonen, ze gaat nu iets meer dan een jaar naar de peuterspeelzaal en het was een weg met heuvels en dalen. Ze moest echt rustig aan wennen, ze is snel bang in vreemde situaties, als ik haar op 2,5 al hele dagen op school had gezet, had ze echt niet zo rustig kunnen ontwikkelen. Ze was nog niet zindelijk op haar 2.5 jaar. (nu heeft ze nog wel moeite met grote boodschapjes, ouders herkennen dit zeker wel).

Nu merk ik dat mijn dochter klaar is voor op haar 4 naar de kleuterklas te gaan, ze heeft veel meer zelfvertrouwen en ik vind het ook makkelijker van haar weg te zijn.

Maar als werkende moeder is deze constructie in Nederland niet zo handig. Tot je 4 zit je kind eigenlijk thuis. Dat is best lang en onhandig aangezien je bijna altijd met z’n 2 moet gaan werken om rond te komen. Ook kan je misschien niet altijd van familie op aan. Want iedereen moet werken tot z’n 65e, wie weet 68e, dus oma en opa hebben evenmin tijd…
Niet dat school je kinderoppas moet zijn. Zo moet je mijn blogpost zeker niet lezen, maar ik merk dat je gewoon langer moet schipperen tussen baan en kinderen, als de kindjes op school zitten is het makkelijker om iemand ze te laten ophalen tot jij thuis bent. Of als je vanuit huis werkt, de rust is dan echt wel nodig! En als je 2 jonge kinderen hebt rondlopen, en je moet nog een huishouden doen, nou, laten we maar zeggen. Dan is het HEERLIJK dat die school er is doordeweeks.
En ook voor jezelf, me-time!, ouders hebben het al heftig, dus dan mag je wel even aan jezelf denken. En ik HOU van mijn kindjes, echt, maar soms ben ik serieus OVERWHELMED…

Ik merk dat na 3 jaar full-time huismama (buiten de 8 maanden dat ik werkte) dat ik zelfs een beetje uitkijk naar vrije tijd die voor mezelf weer vrijkomt over een paar maandjes! (te beginnen met 3 uurtjes elke dinsdag en donderdag!)

Iemand die dit gevoel kent? Of nog iets wil aanvullen, verbeteren, wat dan ook? Mijn visie is niet persé de juiste en het kan zijn dat ik belangrijke dingen ben vergeten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on Pinterest

One Response

Leave a Reply